Nieuwsbrief januari 2025 (2)
Herbestemming glastuinbouwgebieden in Kaag en Braassem, Deel 2
Wat te doen met de oude “duurzame glastuinbouwgebieden die m.i. helemaal niet meer duurzaam zijn?Hier wat ideeën?
Het oude glastuinbouwgebied in Woubrugge.
Kernprobleem van het dorp Woubrugge is het in stand houden van de leefbaarheid van het dorp. Dit houdt in dat er jaarlijks woningen moeten worden bijgebouwd om de basisschool van voldoende kinderen te voorzien, de verenigingen hun ledenaantal op orde kunnen houden en de detaillisten van voldoende klanten. Oude tuinbouwgebieden omvormen tot woningbouw met alles wat daarbij hoort, groen, water en recreatie. In dit denken kan dit dorp voor de eerste twintig jaar weer vooruit, woningbouw uitbreiden en tuinbouwbedrijvigheid in stand houden en vernieuwen (revitaliseren).
Floraweg en Geestweg
Als we dit bestempelen als niet duurzaam glastuinbouwgebied dan komen er mooie vergezichten in beeld. Dit is nog veengrondgebied met veel water. Hier is eigenlijk alleen maar wonen een mogelijke oplossing. Hoe mooi zou het zijn om hier een gebied van te maken waar “nieuw” wonen alleen maar in woonarken zou kunnen plaats vinden, letterlijk wonen op het water met veel groen, ook als groene overgang naar het veenweidegebied, Veenderpolder. Waarschijnlijk ook nog een redelijke goedkope manier van wonen. Als bedrijventerrein is dit gebied totaal ongeschikt maar om hier ook een moeraspark aan te leggen???
Sotaweg en Baan
Hier zijn de nieuwe invullingen legio, hier komt wat, a. eind Baan, tegen de Rembrandt van Rijnsingel aan, een park van +/- 5 ha voor de inwoners van Oude Wetering en Roelofarendsveen. De gemeente stelt de grond beschikbaar en de groenclubs die hier actief zijn, Groen Licht, Blauwe Zone komen met de invulling. Overige omgeving Baan, woningbouw en/of sportuitbreiding. Sotaweg, zuidelijke gedeelte uitbreiding bedrijfsterrein Lasso Noord en het noordelijke gedeelte van de Sotaweg geeft uitbreiding voor NAK Tuinbouw.
Wat heeft dit verhaal nu voor zin. Dit verhaal is bedoeld om de ijzeren greep van de “duurzame glastuinbouw gebieden” die niet meer duurzaam zijn weg te nemen en het denken hierover ruimte te geven. Een gemeente is altijd aan verandering onderhevig. Wij moeten daar met elkaar voor open staan, geef de creativiteit ruimte.
Kees Uit den Boogaard
“Goed om af een toe een concreet discussiestuk te lezen. Wat mij betreft zou dit nog meer mogen gebeuren, zeker richting de verkiezingen.
Woubrugge: lijkt mij een heel goed plan. Het belangrijkste doel: de leefbaarheid van het dorp in stand houden.
Floraweg/Geestweg: We zouden van dit gebied een prachtig parkachtig gebied kunnen maken, met inderdaad woonboten (goed idee!), draswandelpaden, veel bomen, theehuis etc.
Wat betreft Sotaweg/Baan: Waarom dan nu juist geen duurzame tuinbouw? Er zijn veel ontwikkelingen op dat gebied (vraag het de tuinders zelf). Je hoort nu al steeds meer geluiden dat consumenten geen “gifbloemen” meer willen hebben. Ik denk dat dit een hele mooie, duurzame en toekomstbestendige kans is voor onze tuinders.
Dan nog in het algemeen. Ik denk, en met mij velen (zo hoor ik), dat er al meer dan genoeg gebouwd is in Roelofarendsveen. Bij ons staat, op een tegenovergestelde manier dan Woubrugge, Oud Ade en Rijpwetering, ook de leefbaarheid behoorlijk onder druk. Creëer nu voorlopig rust aan het bouwfront, werk aan recreatiemogelijkheden (die er onvoldoende zijn) en een goede infrastructuur. Bedenk creatieve ideeën voor de stukken waarvoor de bestemming nog niet duidelijk is (zie hierboven).”