Nieuwsbrief januari 2025
Duurzame glastuinbouw gebieden in Kaag en Braassem.
Probleemstellingen:
De huidige duurzame glastuinbouwgebieden in Gemeente Kaag en Braassem zijn niet meer duurzaam, dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen duurzame glastuinbouwbedrijven zijn in onze gemeente want die zijn er zeker wel. Maar als er eigenlijk geen duurzame glastuinbouw gebieden zijn waarom houden we er dan zo zinloos aan vast. Dit heeft, mijns inziens, een paar redenen.
Tuinbouw is altijd in deze gemeente een belangrijke bedrijvenmotor geweest, samen met veeteelt en akkerbouw de oorspronkelijke bedrijvigheid hier. In b.v. Roelofarendsveen zelfs de hoofdactiviteit die ook zorgde voor de sociale en maatschappelijke binding in het dorp. Een soort samenbindend element van het dorp, in goede en slechte tijden. Van oorsprong dus een band, het was en is een tuindersdorp, dit laat je niet zomaar los in het maatschappelijk denken van vandaag de dag. Maar tijden veranderen, het is niet meer een hoofdactiviteit.
Daarbij, deze vorm van tuinbouw is achterhaald, de percelen zijn te smal, de veengrond vaak te nat, bodemdaling, energievoorziening te kleinschalig en de wegen veel te smal. Je bedrijf vernieuwingen op de huidige locatie geeft hoge vervangings- en sloopkosten op waarschijnlijk een perceel die niet meer optimaal is. Tuinbouwbedrijven functioneren tegenwoordig op een andere manier (sommige bedrijven natuurlijk uitgezonderd) als cluster, groter en efficiënter.
En ook, de tuinbouwgebieden in deze gemeente, Roelofarendsveen, Woubrugge e.d. zijn achterhaald. Veel te veel verrommeling, werd niet op gehandhaafd, liet men toch te oogluikend toe. Kwekers hebben daarom slechte uitbreidingsmogelijkheden, dus dan toch maar verhuizen. En als grootste struikelpunt een gemeentebestuur die geen knopen wil doorhakken omdat er dan fundamentele keuzes gemaakt moeten worden. Een provincie die niet zomaar hectares duurzaam glastuinbouwgebied wil loslaten vanwege de belangen van veilingen en export.
Eindconclusie: de duurzame glastuinbouwgebieden zijn niet duurzaam en dat gaan ze ook nooit meer worden.
De oplossing:
Mocht deze gemeente, in samenspraak met provincie Zuid-Holland de keuze willen maken om toch een tuinbouw gemeente te willen zijn dan is er eigenlijk ook een eenvoudige oplossing n.l. wijs via bestemmingsplanwijziging nieuwe duurzaam glastuinbouw locaties aan. Hier zouden de bedrijven die door willen blijven gaan op een economische, efficiënte manier weer een verdere toekomst kunnen hebben. Waar zou zo’n gebied aan moeten voldoen?
Allereerst moet het een gebied zijn van minimaal +/- 100 ha aaneengesloten gebied. Dit is qua wegen goed te ontsluiten en in zo’n gebied kunnen kwekers gezamenlijk duurzaam aan energieopwekking doen, heet, diep grondwater voor het verwarmen van de kassen bijvoorbeeld. Percelen kunnen vooraf worden heringericht zodat lengte en breedte optimaal gebruikt kunnen worden.
De locatie moet liggen bij grote ontsluitingswegen, weg uit de dorpen en weg van kleine polderwegen.
Vervoersbewegingen zo weinig mogelijk dus het liefst zo dicht mogelijk bij een veiling en ondersteunende tuinbouwbedrijven.
En als je dan toch windturbines wil neerzetten zijn dit de optimale locaties, energieopwekking bij energieverbruik.
Mijns inziens zijn er twee mogelijke locaties waar kwekers, binnen de grenzen van Gemeente Kaag en Braassem, een echte toekomst kunnen zien en waarbij voor Gemeente Kaag en Braassem alleen maar voordelen te behalen zijn, n.l. aan de noord/oostzijde van het dorp Woubrugge, aan de zuidzijde van de Kruisweg, richting de N207. En, deze is volgens mij helemaal ideaal, aan de oostzijde van de N 207 bij de dorpskern van Leimuiden tussen de Westeinde plas (Herenweg) en de Drecht. Beide locaties vlak bij de veiling van Aalsmeer en ruim genoeg om daar echte duurzame glastuinbouw gebieden van te maken.